Molenlinks

Ik neem weinig gegevens op over de molens, hiervoor zijn een aantal goede sites als startkabel of startpagina en allemolens. Op deze pagina vind je een aantal links naar deze sites. Ik neem geen links op naar molens, alleen naar de landelijke, provinciale en regionale sites.

Veel plezier.

Vereniging De Hollandsche Molen
Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland.

Allemolens
Een overzicht van alle molens in Nederland opgezet door o.a. Vereniging de Hollandsche Molen. Deze site is makkelijk te doorzoeken op plaatsnaam, molennaam, etc. Zeer uitgebreid.

Nederlandse molendatabase
Een overzicht van alle werkende molens in Nederland en België, de ideale startplaats om onderzoek te doen naar alle molens.

Geheugen van Nederland
De diaverzameling van A.J. de Koning, voormalig technisch adviseur, oud-directeur en erelid van De Hollandsche Molen. Hij maakte van begin jaren ’60 tot midden jaren ’90 van de vorige eeuw in opdracht van de vereniging foto’s van de Nederlandse molens – tijdens restauraties, feestelijke gelegenheden en werkgerelateerde bezoeken.

Watermolens in Nederland
Een fotosite met informatie over de Nederlandse watermolens. De fotograaf is al even bezig. Mooie foto’s.

Stichting Waterschapserfgoed
Een overzicht van de windwatermolens en bijzondere oude gemalen en andere waterstaatkundige werken in Friesland in beheer bij de Stichting.

Tims Nederland en Vlaanderen
T.I.M.S. -Nederland, vereniging voor molinologie in Nederland en Vlaanderen. Tims Nederland-Vlaanderen is DE vereniging voor wie net dat ietsje meer zoekt in de molenwereld.

Stichting Windmotoren Friesland
Een overzicht van de windmotoren in Friesland

Internationales Wind- und Wassermühlen-Museum
Een museum in Gifhorn (Duitsland) met een aantal molens uit Europa en een watermolen uit Zuid-Korea.

B. D. Poppen
Op deze site vindt u het verhaal van de Liefde uit Uithuizen. Maar ook het verhaal van de sarrieshutten. Dit waren de woningen van de cherchers, Gronings sarries, de belastingcontroleurs die de belastingen op het graan en malen inden. Het boek is te bestellen bij de schrijver of te koop bij de sarrieshut van Uithuizen en in De Liefde zelf.
Ook vindt u hier een uitgebreide lijst van molenboeken en -tijdschriften. En een overzicht van de molens die in de Eemsmond hebben gestaan. Dus het bezoek meer dan waard.

The Mills Archive
Internationaal overzicht van molens. Volgens mij nog in opbouw, Nederland nog maar 72 molens, maar zoek je een molen in Afghanistan of Virgin Islands kijk hier even. Voor Engeland, dus niet Verenigd Koninkrijk, wel een groot aantal,  meer dan 10000 molens.

The Society for the Protection of Ancient Buildings
Vereniging die zich in het Verenigd Koninkrijk inzet voor het behoud van oude gebouwen. De link brengt je naar de molensectie. Deze organiseert o.a. The National Mill weekend.

Overzicht verzamelsites
Molen.startpagina.nl
Molens.startkabel.nl
Polder.startkabel.nl