De fotograaf achter de molens

Oktober 2016. Ton heeft de site overgedaan aan Klaas Leguit uit Drachten. Het is Ton niet gelukt om de laatste molen op de foto te krijgen en toen was het wel klaar voor hem. Dus heeft hij zichzelf een nieuw doel gesteld, maar daar hoorde deze site niet meer onder. Omdat het jammer zou zijn geweest als de site met de foto’s verdween, heb ik, Klaas Leguit, alles overgenomen. Ik zal er met volle energie ingaan. Misschien lukt het mij om die laatste molen op de grens van BelgiĆ« en Nederland te pakken te krijgen. Al is dat een heel eind weg vanaf Drachten.

Januari 2015. Eind 2014 is dan eindelijk onze molendatabase klaar gekomen. Na ongeveer 15 jaar  en ca. 60 000 kilometer afgelegd te hebben, konden we in december vorig jaar de laatste molen, Yzendijke in Zeeuws Vlaanderen, aan onze collectie toevoegen. Wij zijn op onze tochten, met auto, auto en caravan, camper, boot, fiets en zelfs te voet terecht gekomen in stadjes, dorpen gehuchten waar we nog nooit eerder van gehoord hadden. De topografie van Nederland kennen we inmiddels een stuk beter. Maar vooral hebben we ontzettend genoten. Hoe komt iemand er toe om alle wind- en waterradmolens van Nederland te willen fotograferen?  Als amateurvogelfotograaf kwam ik steeds op plekken waar ook dikwijls molens staan. Bij het fotograferen hiervan en later het bekijken van de resultaten raakte ik onder de indruk van de schoonheid van deze monumenten en vooral hun landschappelijke waarde. Steeds meer molens werden toegevoegd en op korte en lange  vakanties, weekenden, tochten met auto en caravan werd elke molen gefotografeerd en door echtgenote Tonnie administratief vastgelegd. Veel molens werden ook te voet, met de fiets en zelfs per boot bereikt. Er ontbreken nog twee heel kleine molens in Limburg, de Poolmolen in Holtum en de Muggemolen in Eijsden waar ik geen toestemming kreeg van de eigenaar deze molens te fotograferen.

Ovenzande
Ovenzande

Er zullen steeds molens opnieuw gefotografeerd moeten worden, omdat sommige foto’s’ kwalitatief niet mooi genoeg zijn of molens die ten tijde van het fotograferen onder restauratie waren, het weer wat een vaak een beslissende rol speelde en zo zijn er no wel een paar oorzaken waardoor deze hobby nooit af zal zijn. Dat is tegelijkertijd ook het boeiende. Op onze tochten hebben we vele bizarre avonturen beleefd. Welke? Daarover een volgende keer.